Sociocultural factors that influence chronic malnutrition in children from one to three years old

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.13838766

Keywords:

feeding, malnutrition, child malnutrition, pediatrics

Abstract

Introduction: chronic malnutrition in children under three years of age is a health problem that affects growth and development, and is caused by several cultural, social and economic factors.

Objective: to identify sociocultural risk factors in chronic malnutrition in children from one to three years old at the Pupitos child development center, Ecuador in the year 2023.

Method: a cross-sectional qualitative-quantitative correlational descriptive research was carried out. The universe and sample consisted of 55 parents of the 55 children in the range of one to three years. The methods used were: historical-logical, inductive-deductive, systemic method. The data collection technique used was the survey.

Results: the economic income found was less than 300.00 USD in 43.64%. The number of meals three times a day prevailed for 58.18%. The prevailing maternal age was 13 to 18 years, representing 41.82%, the educational level was secondary for 56.36%. 45.45% consume fruits and vegetables once a week, 38.18% consume protein-rich foods at least twice a week. 56.36% have noticed weight lower than recommended for their age and height.

Conclusions: the factors that influence conical malnutrition in children under 3 years of age are low income, the majority of mothers are adolescents and with a low cultural level, inadequate nutrition, as well as failure to monitor development and growth by the doctor. constantly.

Downloads

Download data is not yet available.

References

1. Chimborazo Bermeo MA, Aguaiza Pichazaca E. Factores asociados a la desnutrición crónica infantil en menores de 5 años en el Ecuador: Una revisión sistemática. LATAM [Internet]. 2023 [citado 25 nov 2024]; 4(1):269-88. DOI: https://doi.org/10.56712/latam.v4i1.244

2. Ucañay Millones DE. Factores que inciden en la desnutrición crónica en niños del distrito Chancay Baños, junio 2021-marzo 2022 [Tesis de posgrado]. Perú: Universidad César Vallejo; 2023 [citado 25 de nov 2024] Disponible en: https://repositorio.ucv.edu.pe/handle/20.500.12692/43928

3. Orellana Posligua SM, Macías Moreira PS. Factores sociales y culturales relacionados al estado nutricional en menores de 2 años ecuatorianos. Rev Eug Esp [Internet]. 2024 [citado 25 de nov 2024]; 18(2):48-62. Disponible en: https://doi.org/10.37135/ee.04.20.05

4. Ministerio de Coordinación de la Producción, Empleo y Competitividad. Competencias. 2013. [citado 25 de nov 2024]. Disponible en: http://www.competencias.gob.ec/wp-content/uploads/2021/03/06PPP2013-AGENDA.pdf

5. Secretaría Nacional de Planificación. Plan de creación de Oportunidades 2021-2025. 2021 [citado 25 nov 2024] Disponible en: https://observatorioplanificacion.cepal.org/sites/default/files/plan/files/Plan-de-Creaci%C3%B3n-de-Oportunidades-2021-2025-Aprobado_compressed.pdf

6. Secretaría Técnica Ecuador Crece Sin Desnutrición Infantil. Plan Intersectorial de Alimentación y Nutrición; 2021 [citado 25 nov 2024]. Disponible en: https://www.infancia.gob.ec/wp-content/uploads/2021/09/Plan-Intersectorial.pdf

7. Ministerio de Salud Pública. Plan Intersectorial de Alimentación y Nutrición Ecuador 2018-2025. [citado 25 nov 2024]. Disponible en: https://www.studocu.com/es-mx/document/universidad-de-las-naciones-mexico/nutricion/piane-2018-2025-final-compressed/29671540

8. Bonilla Chaglla DL, Noriega Puga VR. Desnutrición en la primera infancia en el Ecuador. Pentaciencias [Internet]. 2023 [citado 25 nov 2024]; 5(4):551-62. DOI: https://doi.org/10.59169/pentaciencias.v5i4.692

9. Vargas Mas LY. Factores socioculturales relacionados a la desnutrición crónica en menores de tres años atendidos en el Centro de Salud Nuevo Chirimoto-Omia-Amazonas [Tesis de Titulación]. Peú: Universidad César Vallejo; 2019 [citado 25 nov 2024] Disponible en: https://hdl.handle.net/20.500.12692/43928

10. Montenegro-Chanalata MG, Meneses-Freire MA. Factores de riesgo que influyen en la desnutrición crónica infantil en niños menores de 5 años en la provincia de Morona Santiago-Ecuador. Rev Espacios [Internet]. 2024 [citado 25 de nov 2024]; 45(6):54-72. Disponible en: https://doi.org/10.48082/espacios-a24v45n06p05

11. Rojas-Perales GP, Maravi-Baldeón LV, Garay-Quintana SA. Factores sociales y culturales condicionan la desnutrición crónica en niños de 3 a 5 años adscritos micro red de Chupaca. Rev Cie Cie Soc (Socialium) [Internet]. 2020 [citado 25 nov 2024]; 4(2):11-28. DOI: https://doi.org/10.31876/sl.v4i2.66

12. Villacís Lalaleo TE. Factores que influyen en la desnutrición en los niños de los centros de desarrollo infantil de la parroquia de Santa Rosa de la ciudad de Ambato (Bachelor's thesis). Ecuador: Universidad Técnica de Ambato, Facultad de Ciencias de la Salud-Carrera de Enfermería; 2023 [citado 25 nov 2024] Disponible en: https://repositorio.uta.edu.ec/server/api/core/bitstreams/3fb7ed1d-ba48-42ac-90a9-dd4ec882662e/content

13. Sánchez Garrido A, Peñafiel Salazar AJ, Montes de Oca Navas CA. Influence of sociocultural factors on the nutritional status of children from three to ten years of age, users of the child development centers of the municipality of Ambato. Rev Univ Soc [Internet]. 2022 [citado 25 nov 2024];14(2):175-179. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2218-36202022000200175

14. López Ruiz, Ybette Carolyn, Melanie Nayeli Zamora Portilla. Factores de riesgo y su influencia en la desnutrición crónica en niños de 1 a 3 años de edad del CDI “Los Guayacánes” del Cantón Quinsaloma–Provincia Los Ríos, diciembre 2022–mayo 2023 [Tesis de Titulación]. Ecuador: Universidad Técnica de Babahoyo; 2023 [citado 25 de nov 2024]. Disponible en: https://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/14306

Published

2024-12-22

How to Cite

1.
Alonzo Pico OM, Guerrero Meneses AS, Guerrón Enríquez SX. Sociocultural factors that influence chronic malnutrition in children from one to three years old. Rev Inf Cient [Internet]. 2024 Dec. 22 [cited 2025 May 17];103(1 Sup):e4817. Available from: https://revinfcientifica.sld.cu/index.php/ric/article/view/4817