Safety of dairy products and its influence on health

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.10576651

Keywords:

safety, dairy products, foodborne diseases, industrial process, health, training

Abstract

Introduction foodborne diseases are an international phenomenon that causes thousands of illnesses or deaths every year, including children and the elderly. Food safety is the process that guarantees food quality during the production process, storage and distribution. Avoiding effects in this process directly benefits the quality of life without representing a risk to health.

Objective: to offer actions in the industrial process of the Milk and its Derivatives Plant Base Business Unit, belonging to the Productos Lácteos Guantánamo Company, that allow the safety of dairy products based on identified insufficiencies.

Method: a qualitative and quantitative study was carried out in said plant in the period 2021-2022, where 43 workers (N=43) directly linked to the production process of dairy products participated. The questionnaire and participant observation were applied to obtain the information. In addition, the criteria and opinions of four directors and six specialists of the entity were included.

Results: limitations were found in the conception of alternatives that constitute novel actions for the application in the industrial process of quality results in the safety of dairy products based on the obsolescence of equipment and the levels of knowledge of Regular and Poor in 100% of the workers. Actions were applied to ensure safety.

Conclusions: the actions presented satisfy the diagnosed limitations, corroborated during work performance to satisfy social demands for safety.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Mike García MP, Arroyo P. Leche y productos lácteos: evidencia y recomendaciones en la salud y la enfermedad. Gac Med Mex [Internet]. 2016 [citado 10 Ene 2023]; 152 (Suppl: 1):5. Disponible en: https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=68077

Muehelhoff E, Bennet A, Mcmahon D. La leche y productos lácteos en la nutrición humana. Roma: FA; 2013.

Villamil Ruby A, Robelto GE, Mendoza MC, Guzmán MP, Cortes LY, Méndez CA. Desarrollo de productos lácteos funcionales y sus implicaciones en la salud: Una revisión de literatura. Rev Chil Nutr [Internet]. 2020 Dic [citado 10 Ene 2023]; 47(6):1018-1028. DOI: https://dx.doi.org/10.4067/SO717-75182020000601018

González Fernández C, Villamiel M, Corzo N. Seguridad microbiológica y calidad de la leche y los productos lácteos. En: Corzo N, Villamiel J. Leche y productos lácteos en la nutrición humana: producción, composición y salud. Academic Press; 2018. p: 465-498. DOI: https://doi.org/10.1016/B978-0-12-809868-4.00014-2

Arispe I, Tapia MS. Inocuidad y calidad: requisitos indispensables para la protección de la salud de los consumidores. Agroalim [Internet]. 2007 [citado 10 Ene 2023]; 12(24):105-118. Disponible en: http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1316-03542007000100008&lng=es&nrm=iso

Merchán Castellanos N, Pineda Gómez L, Cárdenas Parra A, González Neiza N, Otálora Rodríguez M, Sánchez Neira Y. Microorganismos comúnmente reportados como causantes de enfermedades transmitidas por el queso fresco en las Américas, 2007-2016. Rev Cubana Hig Epidemiol [Internet]. 2019 Dic [citado 9 Ene 2023]; 56(1):171. Disponible en: https://revepidemiologia.sld.cu/index.php/hie/article/view/171

Cepero R, Díaz E. Efecto del proceso de pasteurización sobre la calidad microbiológica de la leche cruda. Rev Cubana Ciencia Tecnol Alim. 1996; 10(2):87-92.

Codex Alimentarius. Código de prácticas higiénicas para la leche y los productos lácteos (CAC/RCP 57-2004, Rev. 2018). www.fao.org. FAO/OMS; 2018. Disponible en: https://www.fao.org/3/a-i3692s.pdf

FAO. Definición de Inocuidad de los alimentos. www.fao.org. FAO; 2020. Disponible en: http://www.fao.org/food-safety/es/

Federación Internacional de Productos Lácteos. Guía de buenas prácticas de bienestar animal para productores de leche y manipuladores de leche. store.fil-idf.org. IDF; 2019. Disponible en: https://store.fil-idf.org/product/guide-to-good-animal-welfare-practices-for-dairy-farmers-and-milk-handlers

Federación Internacional de Productos Lácteos. Norma IDF para la leche y los productos lácteos: cláusulas generales y definiciones (IDF 1:2021). store.fil-idf.org. IDF; 2021. Disponible en: https://store.fil-idf.org/product/idf-standard-for-milk-and-milk-products-general-clauses-and-definitions/

Instituto Nacional de Investigaciones en Ciencias Agropecuarias. Proyecto de investigación: Evaluación de la calidad higiénica sanitaria de la leche cruda y los productos lácteos en la cadena productiva en Cuba. La Habana: INCA; 2020.

ISO/TC 176. ISO 9001:2015(es). Sistemas de gestión de la calidad. Requisitos. 5ª ed. ISO; 2015. Disponible en: https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:9001:ed-5:v1:es

ISO/TC 176. ISO 22000:2005(es). Sistemas de gestión de la inocuidad de los alimentos. Requisitos para cualquier organización en la cadena alimentaria. ISO; 2005. Disponible en: https://www.iso.org/obp/ui#iso:std:iso:22000:ed-1:v1:es

Ministerio de Salud Pública. Reglamento sanitario para la elaboración, expendio y transporte de la leche y sus derivados. En: Resolución ministerial No. 67. La Habana: MINSAP; 2018.

Añorga Morales J. Lo increíble de los comportamientos humanos, la pedagogía, las Ciencias de la educación y la Educación Avanzada. Panorama Cuba Salud [Internet]. 2020 [citado 9 Ene 2023]; 15(2). Disponible en: https://revpanorama.sld.cu/index.php/panorama/article/view/1105

Martínez OG, Pérez JM, Ramón RG. Evaluación de la calidad microbiológica de la leche y productos lácteos en la provincia de Granma, Cuba. Rev Cubana Cienc Veter. 2017; 48(2): 1-10.

Instituto Nacional de Higiene, Epidemiología y Microbiología. Manual de Buenas Prácticas de Higiene y Sanidad en la Industria Láctea. La Habana: INHEM; 2017.

Guerrero Y. Evaluación de la efectividad de un programa de capacitación en seguridad alimentaria y buenas prácticas de manufactura en una empresa de alimentos [Tesis de maestría]. Colombia: Universidad Nacional de Colombia; 2018.

Ministerio de Salud Pública. Inocuidad de los alimentos. www.minsalud.gov.co. MINSAP; 2018. Disponible en: https://www.minsalud.gov.co/salud/Paginas/inocuidad-alimentos.aspx

Organización Mundial de la Salud. Definición de Inocuidad de los alimentos. www.definicionabc.com. OMS; 2019. Disponible en: https://www.definicionabc.com/ciencia/inocuidad.php

Organización Mundial de la Salud. Preguntas frecuentes sobre inocuidad de los alimentos. preguntaleakaren.custhelp.com. OMS; 2020 Disponible en: https://preguntaleakaren.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/4592/~/%C2%BFqu%C3%A9-significa-inocuidad-alimentaria%3F

Gómez Miguel VD. Tecnología de los alimentos: Componentes, procesos y aplicaciones. 2ªed. Editorial Síntesis; 2016.

Published

2024-01-31

How to Cite

1.
Riverí Charón H, Savón Leyva C, Hernández Heredia R, López Ferrer Y. Safety of dairy products and its influence on health. Rev Inf Cient [Internet]. 2024 Jan. 31 [cited 2025 Apr. 19];103:e4487. Available from: https://revinfcientifica.sld.cu/index.php/ric/article/view/4487

Issue

Section

Original Articles